Vanliga frågor och svar

hur skickar jag in betalningsunderlag till föreningen?

Till dig som ställer ut fakturor till föreningen, har utlägg för exempelvis arbetsdagar eller gör annat liknande för föreningens räkning vill styrelsen att du skickar betalningsunderlaget till föreningens e-postadress: info@kornstorp-gnesta.se.

Om du har frågor eller funderingar kring detta är du välkommen att mejla till styrelsen på samma e-postadress: info@kornstorp-gnesta.se.

hur ändrar jag från fritidsboende till permanentboende (eller vice versa)?

Ta gärna kontakt så snart som möjligt med styrelsen per e-post: info@kornstorp-gnesta.se. Ange dina kontaktuppgifter tillsammans med adress och tomtnummer. Uppge vad du önskar ändra.

Föreningens verksamhetsår löper från 1 maj till 30 april. En ändring träder därmed i kraft vid kommande verksamhetsår, så snart Lantmäteriet har hanterat ansökan.

För att ändra från fritidsboende till permanentboende (eller vice versa) måste föreningen lämna in en ansökan till Lantmäteriet om ändring av andelstal genom överenskommelse (43 § anläggningslagen). Som huvudregel har den som är fritidsboende en andel i föreningens fem gemensamhetsanläggningar. Den som är permanentboende har tre andelar i två av anläggningarna (vägar och dricksvatten) respektive en andel i resterande (sommarvatten, allmänningar och naturreservat). Ändring av andelstal måste därmed ske hos Lantmäteriet, antingen för att öka eller minska antalet andelar beroende på din önskade ändring.

Vänligen notera att Lantmäteriet sedan sommaren 2023 har höjt priserna för att hantera ansökningar om ändring av andelstal. För närvarande kostar det 13 000 kronor hos Lantmäteriet för att ändra andelar för två gemensamhetsanläggningar. Denna kostnad faller på tomtägarens ansvar.

vad gäller om jag vill ta ner träd på allmänningen intill min tomt?

Träden som finns på områdets allmänningar tillhör föreningen. Du måste därmed kontakta styrelsen och lämna din förfrågan. Det kan tilläggas att föreningen just nu står inför en gallring av skogsområdet som tillhör föreningen varvid träden i allmänningarna också ses över. 

Styrelsen gör en bedömning av de aktuella träden. Vid eventuellt godkännande om nedtagning ombesörjer föreningen nedtagningen, vilken bekostas av fastighetsinnehavaren som har lämnat förfrågan. Om förfrågan avser riskträd bekostar föreningen detta.

vad behöver jag tänka på vid uthyrning av mitt fritidshus?

Om du hyr ut till någon som blir fastboende behöver meddela styrelsen om detta ifall du är registrerad som fritidsboende i föreningen. Om fritidsboende medlem hyr ut sitt fritidshus för fast boende på helårsbasis, kommer medlemsavgiften under samma period att justeras från en andel till tre andelar på anläggningarna vägar och dricksvatten, så att den motsvarar den årsavgift som fastboende medlem betalar.

 Den uthyrande medlemmen ansvarar själv för att mellanskillnaden sätts in på föreningens plusgirokonto 620703-9. Märk inbetalningen med tomtnummer och "uthyrning". Den tillfälligt högre årsavgiften påverkar inte den uthyrande medlemmens röstandel under uthyrningsperioden.

vad behöver jag tänka på gällande min självventilerande vattenventil?

Om du inte öppnar/stänger ventilen ordenligt så töms dricksvattensystemet fort. Vattengruppen får ge sig ut och leta och det kan ta många timmar innan de kan lokalisera vad felet ligger. Därför har årsmötet (2017) beslutat om en sanktionsavgift på 1 000:- för den som uppenbart brustit i handhavandet av ventilen. Samtliga hushåll har informerats om detta antingen via mejl, eller till den som inte har mejl, direkt i brevlådan.