ARBETSDAGAR äger oftast rum den första lördagen i maj och oktober, detta ändras ibland beroende på medverkan av nyckelpersoner. Uppsamling sker kl. 10.00 vid föreningshuset (nära korsningen Stamvägen/Poppelstigen). På vårens arbetsdag gäller det bl.a. att bryggorna läggs i sjön och sommarvattnet öppnas. På höstens arbetsdag förbereder vi för vintern med snöpinnar och tar upp bryggorna. Sommarvattnet stängs också av. För båda dagar ska arbete ske på föreningens gemensamma områden och kan även innebära städning av området, röjning av sly m.m. Under året förekommer också andra uppgifter som räknas som arbetsdagar. Varje tomt som deltar i arbetsdagarna får årsavgiften till föreningen reducerad med 200 kr per gång och bjuds dessutom på mat och dryck efter arbetsdagens slut. Detta gäller inte för arbete som sker på den egna tomten. Avgiftsreduceringen gäller per tomt oavsett hur många deltagare som anmält sig.
BADPLATSEN är vårt lilla privata hörn i naturreservatet. Hundar får inte medtas till badplatsen och det råder alltid eldningsförbud. Båtar eller liknande får inte läggas upp på badplatsområdet. Badplatsen och omklädningsrummen sköts gemensamt under arbetsdagarna. Omklädningsrummen får inte användas som avställnings- eller förvaringsutrymmen. Saker som finns kvar på höstens arbetsdag städas därför bort och kasseras.
BILKÖRNING inom området ska naturligtvis ske med all den omsorg och varsamhet som krävs för att våra barn utan risk ska kunna uppehålla sig på och invid vägarna. För all trafik inom området gäller högst 30 km/tim, detta är också för att vägen håller bättre vid lägre hastighet. Ingen som helst nöjesåkning med fyrhjulingar, motorcyklar eller mopeder får förekomma på våra vägar.
DEN EGNA TOMTEN. Utbredning in på allmänningen är inte tillåten. Området mellan den egna tomten och vägen får dock röjas och skötas om, men någon inhägnad på denna mark är inte tillåten. Inget miljöfarligt gods får förvaras på tomten, t ex skrot och avställda bilar. Inte heller får man idka störande nöjesåkning på den egna tomten.
De arbeten som utförs på enskilda fastighetsägares tomter av föreningens funktionärer eller entreprenörer, bekostas av fastighetsägaren själv. Det kan gälla arbeten som t ex reparationer av vattenledningar, flyttning av vattenposter, dränerings- eller schaktningsarbeten. I de fall då maskiner behöver nyttja den omkringliggande marken för att nå fram till tomten, måste marken återställas till ursprungligt skick.
DRICKSVATTEN får inte användas till bevattning av gräsmattor, rabatter eller till biltvätt. Onödigt slöseri, särskilt under den torra tiden, kan medföra att vattenbrist uppstår och ransonering måste införas. Köks- och duschavloppen (dvs. 2-kammarsystemet) bör slamsugas en gång per år.
ELDNINGSFÖRBUD råder från och med 1 maj till och med 30 september på s.k. detaljplanerat område, det vill säga ett sådant område som Körnstorp är, enligt direktiv från Gnesta kommun.
FESTLIGHETER anordnas varje år till valborg och midsommar genom tillfälligt sammansatta arbetsgrupper. Alla medlemmar är välkomna att engagera sig för att ordna med festligheterna som har en lång och god tradition. Kontakt kan med fördel tas med trivselkommitténs ordförande.
FRIGGEBOD kan uppföras på den egna tomten om man följer de regler som anges av Boverket. Byggnaden (max 15 kvm) måste ligga minst 4,5 meter från grannens tomt samt vara max 3 meter hög. Om det skulle vara omöjligt att hålla avståndet 4,5 meter måste den berörda grannen godkänna detta skriftligt och kopia av överenskommelsen ska lämnas till styrelsen.
HUNDAR får under inga omständigheter springa lösa på föreningens mark. Utanför den egna tomten ska de alltid hållas kopplade.
INFORMATION till medlemmarna lämnas via anslagstavlan vid brevlådorna, föreningens hemsida (kornstorp-gnesta.se) samt via e-post. Se till att lämna ditt telefonnummer och din e-postadress till info@kornstorp-gnesta.se så att vi alltid har aktuell adress till dig. Kontakt med styrelsen tas enklast genom e-post eller via brev i föreningens brevlåda.
MAJBRASAN ska glädja oss på valborgsmässoafton. Där får brännbart material läggas mellan den 1 september och 29 april. Stora stockar, impregnerat virke, skrot, plast, sopor och gamla bildäck får inte läggas där.
NATURRESERVATET. En stor del av Körnstorps mark är avsatt till naturreservat. Naturvården i reservatet utförs enligt en skötselplan upprättad av Länsstyrelsens naturvårdsenhet. Reservatet skyddas genom en s.k. bevarandeplan upprättad av Naturvårdsverket. För allmänheten gäller förbud och föreskrifter enligt naturvårdslagen. Det är inte tillåtet att köra motorfordon i naturreservatet men arbetsfordon är tillåtna efter godkännande av föreningens styrelse. Det är vidare inte tillåtet att framföra båt med motor på Marvikarna – såvida det inte är elmotor – eller att köra med motorfordon på islagd sjö.
OMRÅDET utanför den egna tomtmarken, d.v.s. den del av allmänningen som inte hör till naturreservatet sköts gemensamt under ledning av föreningens områdeskommitté. Frågor som rör sådant som behöver utföras på det gemensamma området tas upp via motioner till årsmötet. I akuta fall kan områdeskommittén eller styrelsen kontaktas.
SOMMARVATTEN, som är inkopplat under maj t.o.m. september, är avsett för bevattning. Inkoppling får absolut inte ske så att förbindelse med dricksvattensystemet kan uppstå. Detta för att undvika att dricksvattensystemet kan bli nersmittat med kolibakterier och liknande. Livsmedelslagen gäller för dricksvattnet.
VATTEN är för majoriteten av medlemmar samfällt genom föreningen, både vad gäller dricksvatten och sommarvatten. Samfälligheten har två gemensamma brunnhus. Förbrukning debiteras genom samfällighetsavgift. Det är mycket viktigt att ventilerna till den egna vattenanslutningen sköts ordentligt, annars uppstår risk för läckage och dricksvattenbrist.
VÄGARNA sköts genom styrelsens försorg när det gäller underhåll och förbättringar, klippning av vägrenar sommartid, snöröjning och sandning under vintern. Rensning av diken utförs gemensamt under arbetsdagarna.
ÅRSMÖTE för föreningen hålls varje år i juni och dit är alla medlemmar välkomna. Motioner till årsmötet ska vara styrelsen tillhanda senast den 30 april. Minst två veckor innan mötet läggs kallelse i alla medlemmars brevlådor och handlingarna läggs ut på föreningens hemsida.
Vid ÄGARBYTE ska styrelsen informeras om de nya ägarnas namn och kontaktuppgifter (telefonnummer samt e-postadress), tomtnummer, tillträdesdatum och ifall de nya ägarna avser handha fastigheten som fritids- eller permanentboende.
Är du tveksam på någon punkt – fråga gärna styrelsen.